Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο:
https://hdl.handle.net/10442/19334
Εξειδίκευση τύπου : | Άρθρο σε επιστημονικό περιοδικό |
Τίτλος: | Efficient pectin recovery from sugar beet pulp as effective bio-based coating for Pacific white shrimp preservation |
Δημιουργός/Συγγραφέας: | Tsokri, Stamatia Sarafidou, Mirva Tsouko, Erminta Athanasopoulou, Evmorfia Vardaxi, Antiopi [EL] Πίσπας, Στέργιος[EN] Pispas, Stergios Tsironi, Theofania Koutinas, Apostolis |
Ημερομηνία: | 2024-10-20 |
Γλώσσα: | Αγγλικά |
ISSN: | 01418130 |
DOI: | 10.1016/j.ijbiomac.2024.136754 |
Άλλο: | 39437941 |
Περίληψη: | This study demonstrates the valorization of sugar beet pulp (SBP)-derived pectin to produce bio-based coatings for shrimp preservation. Pectin extraction was assessed at varying temperatures and extraction times to achieve tailored properties (high methoxyl-pectins, degree of esterification-DE >79.0 %) leading to 11.5 % extraction yield, 78.1 % galactouronic acid content and 80 % DE at optimal conditions (pH 1.5, 80 °C, 2 h). Pectin-based coatings supplemented with ascorbic acid (AA) (0.5-2.0 %) led to organoleptically acceptable shrimps with significantly lower total color differences during 28-days of storage, compared to uncoated and pectin-coated counterparts. AA-based coatings delayed shrimp melanosis, expressed as reduced polyphenoloxidase activity (48-86 %). Rich-in-holocellulose solids derived after pectin extraction were used for bacterial cellulose (BC) production, pinpointing the SBP potential as a multi-purpose feedstock. Fed-batch fermentation enhanced BC concentration (by 110 %) and productivity (1.6-fold higher) compared to batch-cultures. Pectin produced within a SBP-based biorefinery could be applied as bio-based coating with food packaging potential. |
Τίτλος πηγής δημοσίευσης: | International journal of biological macromolecules |
Τόμος/Κεφάλαιο: | 282 |
Τεύχος: | Pt 1 |
Θεματική Κατηγορία: | [EL] Χημική τεχνολογία[EN] Chemical technolgy |
Λέξεις-Κλειδιά: | packaging materials shrimp preservation sugar industry co-products |
EU Grant: | Beet2Bioref |
EU Grant identifier: | MIS 5069983 |
Ηλεκτρονική διεύθυνση στον εκδότη (link): | https://doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2024.136754 |
Εμφανίζεται στις συλλογές: | Ινστιτούτο Θεωρητικής και Φυσικής Χημείας (ΙΘΦΧ) - Επιστημονικό έργο
|
Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:
Το πλήρες κείμενο αυτού του τεκμηρίου δεν διατίθεται προς το παρόν από τον ΗΛΙΟ.