Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: https://hdl.handle.net/10442/19334
Export to:   BibTeX  | EndNote  | RIS
Εξειδίκευση τύπου : Άρθρο σε επιστημονικό περιοδικό
Τίτλος: Efficient pectin recovery from sugar beet pulp as effective bio-based coating for Pacific white shrimp preservation
Δημιουργός/Συγγραφέας: Tsokri, Stamatia
Sarafidou, Mirva
Tsouko, Erminta
Athanasopoulou, Evmorfia
Vardaxi, Antiopi
[EL] Πίσπας, Στέργιος[EN] Pispas, Stergiossemantics logo
Tsironi, Theofania
Koutinas, Apostolis
Ημερομηνία: 2024-10-20
Γλώσσα: Αγγλικά
ISSN: 01418130
DOI: 10.1016/j.ijbiomac.2024.136754
Άλλο: 39437941
Περίληψη: This study demonstrates the valorization of sugar beet pulp (SBP)-derived pectin to produce bio-based coatings for shrimp preservation. Pectin extraction was assessed at varying temperatures and extraction times to achieve tailored properties (high methoxyl-pectins, degree of esterification-DE >79.0 %) leading to 11.5 % extraction yield, 78.1 % galactouronic acid content and 80 % DE at optimal conditions (pH 1.5, 80 °C, 2 h). Pectin-based coatings supplemented with ascorbic acid (AA) (0.5-2.0 %) led to organoleptically acceptable shrimps with significantly lower total color differences during 28-days of storage, compared to uncoated and pectin-coated counterparts. AA-based coatings delayed shrimp melanosis, expressed as reduced polyphenoloxidase activity (48-86 %). Rich-in-holocellulose solids derived after pectin extraction were used for bacterial cellulose (BC) production, pinpointing the SBP potential as a multi-purpose feedstock. Fed-batch fermentation enhanced BC concentration (by 110 %) and productivity (1.6-fold higher) compared to batch-cultures. Pectin produced within a SBP-based biorefinery could be applied as bio-based coating with food packaging potential.
Τίτλος πηγής δημοσίευσης: International journal of biological macromolecules
Τόμος/Κεφάλαιο: 282
Τεύχος: Pt 1
Θεματική Κατηγορία: [EL] Χημική τεχνολογία[EN] Chemical technolgysemantics logo
Λέξεις-Κλειδιά: packaging materials
shrimp preservation
sugar industry co-products
EU Grant: Beet2Bioref
EU Grant identifier: MIS 5069983
Ηλεκτρονική διεύθυνση στον εκδότη (link): https://doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2024.136754
Εμφανίζεται στις συλλογές:Ινστιτούτο Θεωρητικής και Φυσικής Χημείας (ΙΘΦΧ) - Επιστημονικό έργο

Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:
Το πλήρες κείμενο αυτού του τεκμηρίου δεν διατίθεται προς το παρόν από τον ΗΛΙΟ.